Slankekure er en del af en industri, designet til at få folk til at bruge deres produkter igen og igen.

Forskning viser dog at slankekure og vægttab kan være skadelige, ud over at give et forvrænget forhold til mad, som knytter moral og ernæring sammen.

Vi i FedFront mener, at man ikke behøver at ændre sin krop, selvom hele verden her i januar fortæller en at den er forkert.
Tykke kroppe er særligt udskældte, især her i starten af året, og selvom artiklen her altså forklarer at slankekurer er decideret farlige, ender den stadig med at fremstille tykhed som en sygdom. Det er vi selvfølgelig i mod, ligesom vi ikke anerkender brugen af ord som "overvægt" og "fedme".

Vi opfordrer til at man siger nej tak til slankehysteriet og ja tak til sin krop, præcis som den er.

Bøger til børn og unge om det at være tyk

Her er nogle bud på julegave-ideer, der samtidig kan sprede budskabet om kropsdiversitet og fat-acceptance gennem god læsestof. Listen er ikke fuldstændig, men eksempler på de bøger, der lige nu er oppe i tiden, og har et – eller nærmer sig et – neutralt sprog omkring kroppe, og enten tematiserer emnet, eller lader det optræde gennem bifigurer.

”Er du okay, Nanna?” af Anika Eibe
Anika Eibe skriver i øjeblikket på ”Er du okay”-serien, der tager forskellige ungdomsproblemer op i en moderne kontekst.
I den nyeste, ”Er du okay, Nanna?” er hovedpersonen Nanna tyk. Dette er et afgørende element af hendes karakter i en tykfobisk verden.

Til gengæld prøver Eibe ikke at finde en ”løsning på tykheden”. Nanna er tyk, men det er en historie om den første kærlighed, og om måske at vælge forkert, selvom man er bange for aldrig at finde nogen anden. Derudover er det også en historie om rollespil, folkeskole-venskaber og ungdoms-smerte.

Jeg var virkelig overrasket, da jeg læste den her bog. Jeg har tit talt med Anika Eibe omkring realisme i ungdomsbøger, og vi har tit måttet erkende at vi har to forskellige syn på genren. Når jeg så læser ”Er du okay, Nanna?” kan jeg godt mærke, at vores syn slet ikke er så forskellige igen.

Der er stadig fokus på ungdommens problemer i bogen, men Eibe falder ikke for den lette løsning med at gå på slankekur og så er problemet løst. Problemet er et usundt kæresteforhold, og det bliver der til gengæld gjort noget ved: Så Nanna får forløsning for sine problemer, uden at skulle ændre på sig selv.

Derudover vil jeg rose bogen for dens brug af ord omkring Nannas krop. Nanna taler selv ret grimt om sin krop, og andre kan også finde på det. Men forfatteren holder sig for god til selv at bruge ordet overvægtig, men vælger i stedet det langt bedre tyk.

"Dumplin" af Julie Murphy
Willowdean, med kælenavnet Dumplin’, er en tyk teenager. Hun har altid følt sig okay tilfreds i sin egen krop, gået efter reglen om at en bikinikrop er en krop med en bikini på.

Hun er ligeglad med at hendes mor engang har været teenage skønhedsdronning. Hun er også ligeglad med at folk driller hende på grund af hendes krop. Men det forandrer sig da hun møder Bo. Bo er interesseret i hende, og pludselig dukker al den teenage-usikkerhed som Willowdean har holdt inde op.

Willowdean kan ikke få sig selv til at date Bo, og for at bevise over for sig selv og andre, at hun er ligeglad vælger hun at deltage i en skønhedskonkurrence.

Dumplin’ er en sød historie. Den tematiserer det at være tyk, og den fatshaming, der er knyttet til. Forfatteren prøver selv at holde sig for god til det.

Bogen er i øjeblikket ved at blive filmatiseret med Danielle Macdonald (Patti Cake$) i hovedrollen.

”Simon vs. Verdens forventninger” af Becky Albertalli
Becky Albertalli er en for mig rimelig ny forfatter, der virkelig har taget verden med storm. Og det er velfortjent. Becky har tidligere sagt at hun altid har tykke karakterer med i sine bøger. Hun er selv tyk, og det virker bare logisk for hende at man er forskellig.
Simon vs. Verdens forventninger handler ikke om tykke som sådan. Den handler om sekstenårige Simon Spier, der ikke har fortalt nogen at han er homoseksuel endnu. Desværre er en mail, der er blevet sendt ved et uheld ved at afsløre alt! Simon bliver afpresset, og spiller han ikke med vil hans hemmelighed blive afsløret. Ikke kun hans, men også fyren Simon hemmeligt har e-mailet med.

Bogen handler ikke om tykke. Den handler om homoseksualitet, skolemusicals og hemmeligheder. Og så alligevel, for Simon har en ven, Leah. Leah er tyk og trommeslager. Og det får hun lov til at være. Hun er en hjertevarm bi-figur, der får lov til at være sig selv gennem hele historien. Selvfølgelig er det trist når de tykke ikke er hovedpersoner, men her klæder det faktisk historien ret godt, og er med til at vise at kroppe er overalt – ikke kun som et problem for hovedpersonen.

Om Leah får lov til at fortsætte som tyk i sin egen bog ”Leah on the Offbeat”, der snart oversættes til dansk, bliver spændende at se.

Til yngre børn
Har man mindre børn kan jeg anbefale Kim Fupz Aakesons børnehistorie ”Mor”. Hovedpersonen er en dreng med en tyk mor. Drengen påvirkes af samfundets syn på mor, og prøver først at få hende til at tabe sig. Derefter finder han en ny, tynd familie. Og alligevel ender han sammen med sin mor, for faktisk er kroppe lige meget, når man holder af hinanden.

The Body Book af Roz MacLean vil jeg også gerne anbefale. Den er engelsk, og ligger faktisk til fri afbenyttelse på forfatterens hjemmeside. Har man mod på selv at oversætte lidt engelsk til dansk mens man læser, så synes jeg virkelig den her er en både sød og god måde at tale om kroppe på med børn i børnehavealderen. https://rozmaclean.com/artwork/books/the-body-book/

På samme måde er bogen Your body is awesome: Body Respect for Children af Sigrun Danielsdottir interessant. Den handler ikke kun om tykke, men om at vi skal respektere og elske vores egen og andres kroppe. Den er rigtig fin, og virkelig en mangel på det danske marked, hvor vi mere fokusere på at forklare børnehavebørn, at det er det indre ved hinanden vi skal elske (for kroppen er jo lige meget).

/Bjarke

Slanke mennesker taler om tykke mennesker - ofte med yderst stigmatiserende sprogbrug

Af Dina Amlund

Den senere tid har der været megen debat i medierne om tykke mennesker. Det er der altid. Men debatten har været særlig tydelig de sidste par måneder. Slanke mennesker taler om tykke mennesker - ofte med yderst stigmatiserende sprogbrug.

De to positioner, som ofte bliver placeret overfor hinanden er:

A: Tykke mennesker skal bare tabe sig og udskamning af tykke mennesker er et værktøj til at få dem til at tabe sig

versus

B: Tykhed er en sygdom og derfor skal man ikke være ond ved de tykke mennesker, da de ikke kan gøre for, at de er syge

Position A er yderst ubehagelig og hadefuld, mens position B umiddelbart kan lyde som allienceskab. Men det er den ikke. FedFront anerkender hverken A eller B. Tykhed er ikke en sygdom! At være tyk er bare en anden måde at have en krop. Det er klart og tydeligt bevist at tykhed ikke forårsager en tidligere død. Læs f.eks. her i The Telegraph: http://www.telegraph.co.uk/…/overweight-people-less-likely…/

Derudover må man undre sig over position A, som skælder ud på tykke mennesker. Og position A’s hær af vrede mennesker - f.eks. i kommentarsporene under mange af FedFronts opslag - som udskammer tykke personer, fordi de mener, at tykke mennesker dør tidligere. En falsk bekymrings-forklædning ovenpå det, der i virkeligheden handler om had til en gruppe andetgjorte mennesker. Og position B er ikke meget bedre i sin insistereren på en sygdom, som ikke eksisterer.

Selv når ny forskning viser, at f.eks. demens forekommer mindre hos tykke ældre end hos tynde ældre, bliver budskabet altid pakket ind i tykfobisk afstandstagen fra tykhed. Som f.eks. denne artikel: http://jyllands-posten.dk/…/Overv%C3%A6gt-kan-beskytte-mod…/

I stedet for at indse at nogle har kropsvilkår, som ikke er de samme som andre menneskers kropsvilkår, går man altid hårdt efter tykke kroppe fra enten position A eller B.

Det er jo interessant, at når forskningen viser, at tykke mennesker har bedre kropslige vilkår inden for nogle ricisi, så bliver det aldrig fremstillet som om det er de tynde menneskers egen skyld, at de ikke har samme gode vilkår indenfor disse ricisi. Men hver gang tynde mennesker har bedre kropslige vilkår indenfor nogle ricisi, så fremstilles det som om det er tykke menneskers egen skyld eller sygdom, at vi har de kropsvilkår, som vi nu engang har.

I et forsøg på at skabe en mere nuanceret position end A og B, er der forskere, som advokerer for at tykhed hverken er en sygdom eller har noget med skyld og skam at gøre. Denne kronik i søndagens Berlingske Tidende er forfattet en gruppe forskere fra Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Kronikken er en række meget sympatiske argumenter, som tilsammen udgør en stærk stemme mod udskamningen af tykke mennesker. Det ville have været endnu mere fantastisk hvis disse ellers meget sympatiske pointer ikke blev beskrevet med et diskriminerende sprog.

Vi anerkender denne position som den absolut mest sympatiske blandt de forskellige distancerede positioner i debatten om tykke mennesker. Især pga. kronikkens meget væsentlige argument om at det er meget farligt at udsætte en gruppe mennesker for stigma og had.

FedFront håber, at den nyere stemme fra Institut for Folkesundedsvidenskab vinder terræn i den danske debat om tykke mennesker. Og vi håber også, at positionen på længere sigt vil udvikle sig til at være mindre distanceret i sprogbruget.

Læs de gode pointer her.

Tara har erfaring med en barndom i slankehelvede

I dag er hun tykaktivist og kæmper for at gøre Island til et tykpositivt sted. FedFront har fået lov at bringe Taras egen historie om at gå fra at være et spiseforstyrret barn til at blive en voksen, som både er glad for egen krop og vred på det tykfobiske samfunds undertrykkende strukturer.

The illusions of the dieting industry

Have you ever heard the phrase that your body is a temple? I think most of us have, most likely in connection with some dieting/health programs. When I think about a temple I think about something that is beautiful and holy. And I never really understood the phrase because for the biggest part of my life my body felt like a prison.

I was 11 years old when I was enrolled in my first fat burning boot camp hosted by a known dieting guru. It mostly involved spinning, learning to count calories and keeping a food diary. The kid that lost the most weight by the end of the camp was declared the winner. Sound familiar? At 12 years old I started using Herbalife and chewed only one meal per day. At 13 years old I got an exemption from young age to enroll in an 8-week weight loss challenge at my local gym. I ended up doing the challenge three times. As a part of the challenge we were regularly taken to a back room of the gym where we were weighed, prodded and measured. At the end of one of the challenges it turned out that my body fat percentage hadn´t changed one bit since I started the challenge. The instructor looked at me, not with pity but with disdain. What was I even doing there if I didn´t take this seriously? Then she advised me to seek advice from a dietician. I was utterly distraught as I had been torturing myself for the past 8 weeks to see what “success” on the scale looked like. After a lot of emotional turmoil I demanded to be measured again a week later. According to those measurements I had been the most successful dieter out of all the other women that participated in the challenge. Maybe my menstrual cycle had a confusing effect or maybe the instrument that was used to measure my body fat percentage was a piece of junk. In retrospect I kinda think the latter explanation makes more sense.

In my teenage years I didn't sneak out to meet my friends at night. I´d rather spend all my free time in the gym, going to the classes that burned the most amount of calories. When I was 14 years old I called different chocolate manufactures to determine which chocolate easter egg had the fewest calories. Sometimes I drank so much water in such a short period of time that it physically hurt and I couldn't move. You see, I had heard somewhere that drinking water “flushed” out your fat cells. Every single night before bed I went through my Victoria´s Secret catalogues, scanning the models’ bodies, promising myself that one day I would become just like them.

Why? Because as long as I could remember I had been surrounded by societal messages telling me that I could never be happy, healthy or successful if I wasn't thin. Everything in my life was doomed to fail as long as I lived that life in a fat body. And everyone and everything around me further solidified that message. I learned that fat bodies were completely unacceptable and that no means were too extreme to achieve a thin body. If you´re hoping that the situation is better now than when I began dieting 18 years ago you´re sadly mistaken. Studies show that in 2007 a third of Icelandic teenagers in the 9th and 10th grade had dieted at least once that year. 80% of Icelandic women between 18-79 years old are dissatisfied with their body. These attitudes are just as prevalent today as they were when I was a teenager. The only difference is that a couple of years ago advertisers realised they were only taking advantage of 50 percent of the population and decided to do something about it. Men´s body image has been on a steady decline for the past decade.

Dieting is the single biggest risk factor for the development of eating disorders. I began starving myself and throwing up after meals when I was 16 years old. Shortly after that I was admitted to the Child and Adolescent Department of the National University Hospital of Iceland with a diagnosis of Anorexia Nervosa. I would be a patient of the psychiatric departments until I was 20 years old. The therapists vehemently tried to get me to reject the “delusions” I was so plagued by. Those ideas and attitudes were the same ones I have already listed; that I could only be happy and successful if I was thin. When I was fat those attitudes were mere common sense used for motivation. The hypocrisy of those who had encouraged me, all my life, to attain the thin body that I now finally possessed, made me resist their efforts even more. “You finally got what you wanted and you´re still unhappy?”, I thought. The fear of fat and eating disorders are just two sides on the same coin. You can´t both fight negative body image and eating disorders and at the same time participate in a war on bodies that are construed as incompatible with today´s beauty standards. Because it doesn't matter how you say it, think it or present it; ff we believe that being healthy depends on having a thin body it will always be about the way you look. Don't kid yourself.

Eventually my body started fighting my self-imposed famine. Homeostasis is a concept we all learn about in elementary school in Iceland. It describes our bodies’ resistance to change and how it works around the clock to keep different metrics, like white blood cell count and temperature, within a certain span. We accept this concept as fact. As a matter of fact homeostasis is a universal law of nature. Except when it comes to fat people. Fat people can only blame their fatness on themselves and their laziness, greed and/or lack of self discipline. Fat people have been on far the most diets and they have battled the most wars with their own bodies. The discipline, sheer will and self control required for that is extraordinary. These people aren´t failing their diets, their diets are failing them. It is a scientific fact that weight loss in the excess of a few pounds is a delusion. We can´t change laws of nature no matter how hard we try.

In 2010 I became acquainted with new ideas and new approaches to health and weight. I learned about fat phobia and weight stigma, and how those forces sustain a status quo and serve an industry that makes $60billion a year in the US alone. I stopped interpreting systemic discrimination as a sign that something was wrong with my body and started seeing it as a sign there was something wrong with the system. I educated myself in fat studies, which is a scientific and critical approach to conventional discourse on beauty, health and bodies. I wrote articles for papers and the internet, met courageous women with whom I founded the Icelandic Association for Body Respect, took a year off to write my MA dissertation on fat phobia and the discrimination it entails and began challenging the rules society had created for fat people.

You see, the “good” fat people are supposed to hate their bodies. They should do everything in their power to make it smaller. Every and any means to reach that goal is acceptable whether it involves systematic starvation, wiring our jaws shut, planting a device in our stomach that lets us mimic bulimia or take drugs that help us lose 5-10 pounds at the most but increase our risk of “obesity-related” diseases, such as high blood pressure. Eating disorders are acceptable and even encouraged in fat people. The further we take our dieting attempts and the more open we are about how we need to “get a grip”, the more approval we can expect to get from society at large. That’s why so many fat people are active participators in their own repression. “Good” fat people are just trying to gain approval within a society that calls them freaks, an epidemic that needs to be eradicated and declared war upon. You don´t really need a degree in psychology to realise that these attitudes are not likely to lead to increased well-being or health. And we do all of this in the name of “health”. Health is a lot more extensive a concept than just our blood pressure or blood sugar measurements. Medical science is constantly evolving and most of us agree that our mental and physical health are strongly intertwined. Being fat in a society that hates fat people and being dissatisfied with your body is one of the biggest stressors on contemporary society.

As soon as I uncovered the way society hates fat people, I began my recovery in earnest. I began seeing my body in a different light, I started contextualising my body and my experience within our fat phobic culture and what that entails. And I stopped dieting. I stopped trying to change my body and decided to take care of it and love it instead because I finally realised that the cliché “you don´t take good care of what you don´t care about” is true. I stopped obeying rules on what, when and how much I should eat and started listening to my natural hunger- and satiety cues. My diet today is the most balanced I have ever experienced. I began moving my body, not to burn calories or tone my thighs, but to experience the joy that the movement of my body gives me. I never could have imagined how much I stood to gain by moving my body for another purpose than as a punishment for my perceived sins. I started dressing myself the way I wanted to instead of following rules that dictate what is acceptable for fat women to wear. In other words, I disobeyed the societal rules for fat people. And I have never been physically or mentally healthier. I have never been happier or more confident. I have never had such a positive and strong connection to my body. My self-image and my body-image have never been as strong.

The promises the dieting industry gave me didn't come true until I challenged and rejected their way of achieving them. I unveiled the bullshit. And I will continue doing just that, for myself and others. It shouldn't be such a long and difficult process to begin loving and taking care of your body. In fact it shouldn't be a process at all. This fight is about human rights. Because feeling at peace with your own body is a basic need, fundamental for everything else in our lives. Without that peace we can never hope to become whole.

A few days ago I woke up and thought about that phrase again; your body is a temple. And I realised that I finally knew what it meant.

Tara Margrét Vilhjálmsdóttir

At være tyk er kun et problem, hvis det gøres til et problem

At være tyk er bare en anden måde at have en krop.

Tykke mennesker kan være sunde. Tykke mennesker kan være usunde. Tynde mennesker kan være sunde. Tynde mennesker kan være usunde. Sundhed er en privat sag, som ingen andre skal blande sig i.

Tykke mennesker kan være professionelle atleter og maratonløbere. Tykke mennesker kan være inaktive af forskellige årsager (årsagen kommer ingen andre ved). Tykke mennesker kan have et hvilket som helst niveau af aktivitetsudfoldelse – du kan ikke vide hvilket niveau baseret på en persons kropsform eller størrelse.

Det farlige og usunde ved at være tyk er den gennemsyrende diskrimination, som tykke mennesker udsættes for. Alt fra at blive råbt ad på gaden - til at blive udsat for had online - til at blive udsat for ydmygende og ikke brugbar bekymring, råd eller vrede fra familie, venner, kolleger og partnere er farligt og usundt.

Diskrimination handler om at opretholde hierarkier, undertrykkelse og magtstrukturer. Vi har alle forskellige kropslige vilkår og alle mennesker fortjener respekt.

Ønsker man at vide mere om sundhed uanset størrelse, vil vi anbefale Lindo Bacons fremragende bog: Health At Every Size (2008). Eller find Dr. Lindo Bacon på YouTube, f.eks. i denne video: https://www.youtube.com/watch?v=6CgDbM-vyh0

FedFront kæmper for ligeværd for alle uanset størrelse eller form.

Vi følger op på gårsdagens post om Leonard Nimoys fotoserie The Full Body Project

Det er intet mindre end revolutionerende at se tykke modeller genskabe kanoniske kunstværker. Derfor fejrer FedFront 10 året for udgivelsen af Nimoys bog Full Body Project.

Lady Monster, som var med i Fat-Bottom Revue og er en af modellerne i fotoserien, skrev en blog, som kommer vidt omkring minderne fra fotooptagelserne, tiden i Fat-Bottom Revue, burlesque performance og Heather MacAlisters visioner for det kropsaktivistiske ensemble.

Der er mange flotte billeder i bloggen og lidt videomateriale fra TV og radio, dengang bogen Full Body Project udkom for 10 år siden.

FedFront var inviteret på Københavns Universitet i går.

Institut for Kunst- og Kulturvidenskab kører dette semester et fag om kroppe. I går var temaet tykaktivisme.

Det må siges at være eksemplarisk allienceskab, når en en underviser kontakter FedFront for at lade os komme til undervisningen og tale i flere timer om tykhed som andetgjort position i kulturhistorisk og aktivistisk kontekst.

Vi er meget glade for at have samarbejdet med den gamle vidensinstitution og en af dens kompetente undervisere. Og vi er overvældede af mødet med så entusiastiske, venlige og dygtige studerende, som giver fornyet håb til vores aktivistiske arbejde.

Kampen fortsætter!
Ida & Dina

Allianceskab er vigtigt for FedFront.

Vi bekæmper tykfobien i sproget, kulturen og dagligdagen, og glæder os over alle, som ønsker at lytte til os og dermed bidrage aktivt til vores kamp.

I denne uge oplevede vi på bedste vis, hvordan Feministisk Initiativ Danmark lyttede til vores kritik, tog den til sig og reagerede med det samme.

Det nye parti havde postet deres idé om hvordan offentlige rum bedre kan tjene de borgere, som ønsker flere og bedre steder til fysisk udfoldelse. Desværre var beskeden pakket ind i en tykfobisk retorik omkring ’overvægt’ og ’livsstilsepidemier’ – to sygeliggørende ord, som FedFront naturligvis tager afstand fra. I stedet for at fokusere på gevinsterne ved at skabe bedre byrum, blev idepræsentationen til et argument for at bekæmpe tykhed: nye parker og udfoldelsessteder kan mindske tykheden i landet. Det er en besked, FedFront naturligvis må kritisere for at bidrage til undertrykkelse af tykke mennesker.

Vi spurgte derfor Feministisk Initiativ om vi som tykke ville få tilladelse til at benytte de nye udfoldelsesmuligheder, hvis vi ikke gjorde det med vægttab for øje, eller om vi hellere skulle pakke vores uvelkomne kroppe helt væk fra dette nye initiativ.

Reaktionen kunne ikke have været bedre! Feministisk Initiativ slettede opslaget, undskyldte tykfobien og understregede at alle mennesker uanset størrelse naturligvis er lige velkomne og lige værdige i Feministisk Initiativs politiske projekt.

Vi lever i en tykfobisk verden. Alle er tykfober – vi har alle lært at hade og frygte tykhed. Det er et stort arbejde at afkode denne fobiske struktur, som det er med alle andre fobiske, undertrykkende strukturer. Godt allianceskab er at lytte til kritikken fra andetgjorte mennesker og derefter inkludere os i sprog, kultur og dagligdag.

Tak til Feministisk Initiativ for at høre efter og handle hurtigt og effektivt. Kampen fortsætter!